Tuesday, September 26, 2006

rood haar

Eugenetica: wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van menselijke raskenmerken.

Hanna van de Woude (fotograaf) maakt een boek over roodharigen.

Het rood haar gen is 100.000 jaar oud en stamt af van de Neanderthalers.

Rood haar is dikker, maar roodharigen hebben minder haar op hun hoofd.

Roodharigen hebben gedurende hun leven verschillende soorten rood haar. Meestal gaat het van licht naar donker. Ook bevat rood haar de meeste diversiteit, van bruin- naar blondkleurig.

De meeste roodharigen komen voor in landen waar de minste zon schijnt.

3% van de Nederlandse bevolking heeft rood haar.
1% van de wereldbevolking heeft rood haar.

Een echte roodharige heeft ook rode/blonde wimpers en wenkbrauwen.

Roodharigen blozen sneller. Dat komt omdat de huid heel erg dun is en het bloed er makkelijker doorheen schijnt.

Roodharigen worden vaker jonger geschat dan ze werkelijk zijn.

Andrew Loyd (prof. Universiteit Dublin) doet onderzoek naar rood haar.

Dyslexie gaat vaak samen met rood haar.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met rood haar meer pijn ervaren en daarom meer anesthesie nodig hebben bij een operatie. Onderzoekers van de universiteit in Lousiville (USA) hebben ontdekt dat natuurlijke roodharigen gemiddeld 20% meer anesthesie nodig hebben om pijn te bestrijden. Het is een feit dat mensen met rood haar beduidend dikker haar hebben dan diegene met een andere haarkleur. Onderzoekers hebben aangetoond dat roodharigen een huid hebben die zeer gevoelig is voor zon en dat ze hierdoor een veel grotere kans hebben op het krijgen van melanomen (huidkanker). Huidvlekken, een lichte huid en sproeten verhogen het risico.Er bestaan theorieën dat rood haar afkomstig is van de Keltische stammen in Groot-Brittannië, vooral in Schotland en Ierland. Historisch gezien zijn roodharigen altijd met vooroordelen en achterdocht behandeld. Daarnaast werden ze vaak betiteld als temperamentvol en sensueel. Waarschijnlijk is dit image gebaseerd op het feit dat Schotland de meeste roodharigen heeft van de wereld (13%). De Schotten stammen af van de Kelten, die bekend waren als gewelddadige krijgers. Er wordt geschat dat 2 tot 5% van de Amerikaanse bevolking rood haar heeft en dat slechts 1% van de totale wereldbevolking roodharig is.Rood haar is een overlevering van de Neanderthaler. Wetenschappers van de Britse Oxford University denken dat het ginger gen, dat verantwoordelijk is voor rood haar, lichte huid en zomersproeten, ongeveer 100.000 jaar oud is. De Neanderthalers leefden al 200.000 jaar in Europa voordat de Homo Sapiens, ongeveer 40.000 jaar geleden, uit Afrika naar Europa trok. Vermoedelijk hebben beide soorten wel met elkaar gepaard, zodat het roodhaar-gen in de mens tot op de dag van vandaag kon overleven

De meeste mannen (33 procent) vinden vrouwen met blond haar het aantrekkelijkst. Vrouwen daarentegen waarderen mannen met donker haar het meest. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Blauw Research in opdracht van Andrélon. Voor het onderzoek zijn 535 personen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar ondervraagd. Zwartharige vrouwen zijn bij mannen na de blondines het meest in trek (17 procent), gevolgd door brunettes (14 procent) en roodharigen (9 procent). Ongeveer een kwart van de mannen geeft aan geen voorkeur te hebben. Eenderde van de dames, en daarmee een meerderheid, heeft geen voorkeur. Een kwart van de vrouwen voelt zich het meest aangetrokken tot mannen met zwart haar en een op de vijf prefereert bruin haar. Blond wordt gewaardeerd door 17 procent, grijs door 2 procent en slechts 1 procent valt op roodharige mannen.

Mensen die van nature rood haar hebben, zijn gevoeliger voor pijn dan mensen met een andere haarkleur. Zij zouden bij een operatie zelfs 20% meer verdoving nodig hebben dan mensen met blond, bruin of zwart haar. Dit meldden onderzoekers onlangs op een bijeenkomst van anesthesisten in Orlando. Haarkleur is volgens hen het eerste uiterlijke kenmerk dat aangeeft hoeveel verdoving iemand nodig heeft. “Roodharigen hebben een grotere kans pijn te voelen en hebben daarom meer verdoving nodig om de pijn te verzachten”, verklaarde een onderzoeker van de universiteit van Louisville. Hij verdoofde blanke vrouwen van 19 tot 40 jaar en onderzocht of zij onwillekeurige arm- en beenbewegingen maakten bij pijnprikkels. De roodharigen hadden meer verdoving nodig voordat ze hun bewegingen staakten, aldus de nieuwssite nu.nl.


Rood haar is een overlevering van de Neanderthaler. Wetenschappers van de Britse Oxford University denken dat het ginger gen, dat verantwoordelijk is voor rood haar, lichte huid en zomersproeten, ongeveer 100.000 jaar oud is. De Neandertalers leefden al 200.000 jaar in Europa voordat de Homo Sapiens, ongeveer 40.000 jaar geleden, uit Afrika naar Europa trok. Vermoedelijk hebben beide soorten wel met elkaar gepaard, zodat het roodhaar-gen in de mens tot op de dag van vandaag kon overleven.
Er wordt gespeculeerd dat tegenwoordig 40% van alle Schotten in het bezit is van dit ginger gen. Dit zou kunnen verklaren dat de roodharige Neanderthalers staan te boek als gewelddadige kannibalen, die hun vlees rauw aten.

vrouwen en mannen die van nature rood haar hebben en dus een bepaald gen hebben meegekregen dat daarvoor verantwoordelijk is, blijken een hogere pijngrens te hebben. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roodharigen minder gauw 'au' roepen dan mensen met bruin, zwart of blond haar. Eerder nam men aan dat roodharigen juist een lagere pijngrens zouden hebben en dus gevoeliger zouden zijn voor pijn.

Vrouwen met rood haar zijn gevoeliger voor pijn dan anderen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Louisville in Kentucky. De pijngrens werd vastgesteld door 10 roodharige vrouwen een pijnstiller toe te dienen, waarna ze een elektrische schok kregen. De controlepersonen hadden allemaal donker haar. Het blijkt dat de roodharigen twintig procent meer pijnstiller nodig hadden dan de brunettes. Volgens onderzoeker Edwin Liem is dit nuttige informatie voor anesthesisten, die roodharigen meer verdoving zouden moeten toedienen bij pijnlijke ingrepen.De overgevoeligheid heeft te maken met de cellen die het pigment voor huid en haar aanmaken. Bij roodharigen wordt er extra veel hormoon aangemaakt dat deze cellen stimuleert. Het hormoon (melanocortine 1) blijkt echter ook receptoren in de hersenen te activeren, die te maken hebben met de gevoeligheid voor pijn. Mensen met blond haar zouden even ongevoelig zijn als donkerharigen. Het bericht laat onvermeld waarom alleen vrouwen onderzocht zijn. Wie weet hierover later meer...

* Roodharige vrouwen hebben meer seks
Blondjes mogen dan meer plezier hebben, roodharige vrouwen hebben meer seks. Althans volgens een Duits onderzoek. Werner Habermehl vergeleek het seksleven van honderden Duitse vrouwen aan de hand van hun haarkleur. De seksuoloog ontdekte dat vrouwen met rood haar een actiever seksleven hebben. Het zou gaan om een aanzienlijk verschil, zowel in het aantal partners als in de frequentie. De 'vurige rode' zou haar reputatie dus eer aandoen. Ook voor vrouwen die hun rode haarkleur op de kunstmatige manier opdeden, vond hij opmerkelijke resultaten. Vrouwen die hun haar rood kleuren geven aan dat ze op zoek zijn naar een andere partner, zelfs diegenen met een vaste relatie. Ze geven een signaal dat ze 'ander en beter' willen. Mannen wiens vriendin ineens met rood haar komt aanzetten, kunnen maar beter op hun hoede zijn. Nochtans zouden vrouwen met rood haar niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun actieve seksleven. "Rood staat voor passie en wanneer een man een roodharige vrouw ziet, denkt hij dat hij met een vrouw te maken heeft die niet rond de pot draait, maar 'straight to the point' is wanneer het op seks aankomt."

* Rood --> gebruik- en gevoelswaarde
Rood is een kleur die snel de aandacht trekt, en wordt gezien als een teken van gevaar. Daarom wordt het veel gebruikt in verkeerslichten en seinen. Deze betekenis komt wellicht ook doordat bloed een rode kleur heeft; (de kleur van) bloed wordt door mens en dier intinctief verbonden met gevaar.
Symbolische betekenissen van rood hangen hiermee samen, het is de kleur van de woede. Rood wordt ook geassocieerd met de oorlogsgod Mars, vandaar ook waarschijnlijk dat de rode planeet Mars juist aan deze god is gewijd.
In de politiek, waarschijnlijk al vanaf de Franse Revolutie wordt rood gebruikt als kleur van de revolutionaire, linkse en in het algemeen radicale groepen. Bijvoorbeeld werd de burgeroorlog in Rusland gevochten tussen de roden en de witten. Op grond hiervan heette Rusland tijdens de Koude Oorlog ook wel het rode gevaar. Ook het maoïstische China werd met de rode kleur geassocieerd, zie bijvoorbeeld het Rode Boekje. De vlaggen van communistische landen zijn dan ook vaak rood.
In iets zwakkere vorm is rood de symbolische kleur van het socialisme in al zijn varianten, en daardoor ook van de sociaal-democratie en de PvdA. Het ledenblad van deze partij heet dan ook Rood. De jongerenorganisatie van de SP heet ROOD (volledig in hoofdletters; deze organisatie draagt de naam langer dan het PvdA-blad).
In een boekhouding worden rode kleuren gebruikt voor negatieve getallen, ofwel schulden. Als iemand een schuld heeft aan zijn bank, wordt dit rood staan genoemd.
Rood is ook de kleur van de liefde. Op Valentijnsdag zijn dan ook vele rode harten te koop.
Moslims verven hun handen op bepaalde feesten rood met behulp van henna.
Pure chocolade zit meestal verpakt in rood papier, in tegenstelling tot melkchocolade, die blauw verpakt is. Ook karnemelk zit meestal in een rode verpakking, in tegenstelling tot melk (blauw) en yoghurt (groen). De kleur rood wordt dus ook gebruikt om puurheid of volheid aan te geven.
In de schilderkunst wordt rood ook gebruikt als een aandachtstrekker. De kleur komt door het kleurperspectief in een schilderij naar voren ten opzichte van meer neutrale kleuren.

* Discontinuous distribution, Redheads in Britian
The frequency of red hair in Britain illustrates this sort of pattern. Note in the map on the right above that there are several relatively isolated pockets where there is a high frequency of people with red hair. Such a pattern can result when groups of people migrate into a new area or when there are closed breeding groups that select mates based on such a trait.
http://anthro.palomar.edu/vary/vary_1.htm
Als je een Redhead zoekt....plan dan bewust je vakantie 8)

* Fabels, feiten en bijgeloof over rood haar.
Er bestaan veel misvattingen over mensen met rood haar, waaronder dat ze erg temperamentvol zouden zijn en dat rood haar een generatie overslaat. Hieronder staan wat onderwerpen weergegeven die met rood haar te maken hebben.
Percentages van roodharigen verschillen erg veel. Een recente schatting geeft weer dat er in Frankrijk 0.03 % is en in Noord Amerika 4 procent. Roodharigen komen over het algemeen het meest voor in noordelijke gebieden, maar komen ook voor onder de Hongaren, Egyptenaren, Israeliten en bepaalde Nigeriaanse stammen.
In Denemarken is het een eer om een kind te hebben met rood haar. In Corsica is het de gewoonte op de grond te spugen en om te keren als je iemand tegenkomt met rood haar. In Polen gelooft men dat wanneer je 3 roodharigen tegenkomt je de loterij zal winnen.
Er zijn twee soorten roodharigen; het herfstrode type met hazelkleurige ogen en het Keltische type met de doorzichtige huid, lichte ogen en feller gekleurd haar, welke mensen vaak meer opvalt.
Roodharigen werden altijd als onbetrouwbaar bestempeld, een 17de eeuwse Fransman zei het volgende: "Judas, zo wordt gezegd, had rood haar".
Bijgeloof: rood haar brengt ongeluk; het geeft geluk als je je hand door rood haar rost; bijen steken vaker iemand met rood haar.
Egyptenaren beschouwden de haarkleur als zodanig ongeluk brengend dat er ceremonies werden gehouden waarbij roodharigen verbrand en geofferd werden om de kleur uit te bannen. Dit is overigens niet gelukt.
Romeinen betaalden een premie voor roodharige slaven.
Roodharigen werden vaak gevreesd omdat ze de meeste potentie hadden in een heks of tovenaar te veranderen.
In Frankrijk wordt het hebben van rood haar gezien als zo'n groot geluk dat men daar een vereniging heeft opgericht onder de naam Proud to be Red association.
Roodharigen, gewend aan aandacht en pesterijen, zijn desondanks goed van aard.
In Nederland, worden roodharigen nog steeds gezien als ongelukbrengers, wat misschien nog voorvloeit uit de Vikinginvasies, waar men beweerde dat roodharige vrouwen geweldadig of vals waren, vaak beide.
Roodharige vrouwen waren een favoriet onderwerp voor 19de eeuwse Britse schilders, inclusief de Pre-Raphaelites. Veel van de bekendste Victoriaanse schilderijen hebben afbeeldingen van roodharige vrouwen.

* Herkomst rood haar
In de eerste plaats vermoedt men dat het afkomstig is van de Keltische stammen in Groot Britannië, met name in Schotland en ook Ierland. Het vermoeden bestaat dat de inwoners van Schotland zijn onstaan uit 5 verschillende etnische groepen, welke het noordelijke deel van Britannië bezetten en overnamen in de Dark Ages. In de gehele geschiedenis zijn roodharigen nooit beschreven als een aparte groep mensen, behalve door de Romeinen. De Romeinse historicus Tacitus beschreef de Picten als een stam met rood haar en grote ledematen. De Picten waren vijanden van de Romeinen. Moderne historici hebben in samenwerking met antropologen ontdekt dat rood haar een uniek kenmerk is welke aan de Picten toebehoort, welke karakteristiek waren voor wat men nu ziet als hedendaagse Schotten. Wat betreft de wereldwijde verspreiding van rood haar, zou het aangenomen kunnen worden dat rood haar onstaan is in deze Noord-Westelijke Europese regio, alhoewel er met de verscheidenheid aan mensen mutaties in het gen kunnen voorkomen welke behouden kunnen worden in elke populatie.
Dan is de vraag hoe de Keltische stammen aan het rode gen kwamen. Daarop is ook een antwoord te vinden denkt men. Dan gaan we verder terug in de tijd, en komen terecht in Afrika. Er wordt namelijk gedacht dat Europa eerst is overgenomen door Afrikanen, en dus door mensen met een donkere huidskleur. Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel Afrikaans-Amerikaanse mensen rood haar hebben? Is het niet gek dat de inwoners van Schotland en Ierland vaak krullend en dik rood haar hebben? Dat type haar is kenmerkend voor Afrikaanse afkomst. Ook zijn er erg veel leiders in het Midden-Oosten met rood haar, zoals in Israel, Libie, Syrie, Palestina, Egypte en Irak. Heerschap van het Romeinse Rijk door donker gekleurde mensen begon in 193 voor Christus, met de in Afrika geboren Romeinse keizer Septimus Severus. Er waren na zijn heerschap nog 4 keizers met donkere huidskleur. Leiderschap door donker gekleurde mensen was wijd verspreid in de zogenaamde Dark Ages en de Middeleeuwen.
Hannibal, de 'vader' van de militaire strategy, presteerde de uitzonderlijke gebeurtenis de Alpen over te reizen met olifanten in 218 voor Christus. Met nog maar 26.000 mensen die waren overgbleven van de originele groep bestaande uit 82.000 mensen versloeg Hannibal Rome, de machtigste militaire kracht van dat tijdperk, die bestond uit een miljoen mannen, voor de daarop volgende vijftien jaar. Zijn tactieken worden heden ten dage nog steeds gebruikt op vooraanstaande militaire academies in Amerika, Europa en andere werelddelen. De ridders van Engeland waren donker, inclusief de ridders van de ronde tafel van King Arthur. Daarom noemde men ze 'knights', omdat hun huidskleur donker was. De Afrikaanse koning Gormund heerste in Ierland tijdens de Anglo-Saksische periode, zo beschrijft de middeleeuwse historicus Geoffrey of Monmouth. Halfdan de Zwarte was de eerste Afrikaanse koning die Noorwegen verenigde.
Toen de Britse Eilanden werden veroverd door de Vikingen waren sommige van deze Noorse groep Afrikaans. Er leefden zelfs verschillende variaties van 'Viking' Afrikanen in Scandinavie tijdens de middeleeuwen en er wordt ook regelmatig naar verwezen in Viking sagas. Ook bestonden er donker gekleurde Hunnen. Het woordenboek beschrijft de Hunnen als: een barbaars ras bestaande uit Aziatische nomaden geleid door Attila. Ze veroverden Europa in de 4de en 5de eeuw na Christus. De Gotische schrijver Jordannes beschreef Attila de Hun als een man met een platte neus en zwartige kleur. Hij beschrijft andere Hunnen die hij zag als mensen met een erg donkere kleur, bijna zwart, brede schouders, platte neuzen en kleine ogen. De Afrikaanse Moren domineerden zuidwest Europa tijdens de Middeleeuwen ongeveer 700 jaar lang, van 711 tot 1492 na Christus. Ze overheersten hier eeuwenlang en door vermenging van huidskleuren werden de mensen donkerder, met name in Portugal.
Maar dan is er nog een vraagteken, en dat is hoe de Afrikanen aan dat gen kwamen vóór ze het naar Europa brachten. En dan komen we uit bij de Neanderthaler. Wetenschappers van de Oxford University denken dat het gen dat verantwoordelijk is voor rood haar wel eens 100.000 jaar oud zou kunnen zijn. De eerste drager van het gen was volgens hun de Neanderthaler, die weer vermengd zou zijn met het Afrikaanse volk. De Neanderthaler leefde altijd al in Europa en toen de bewoners van Afrika naar Europa kwamen hebben ze zich vermengd. Ze hebben zij aan zij geleefd gedurende 40.000 jaar. Daar ligt dus het begin van de rode haarkleur.
Roodharigen
Het fenomeen roodharige mensen is gedoemd uit te sterven, zo luidde dit weekend een bericht in de Sunday Times. Binnen een halve eeuw zullen er op de wereld vrijwel geen roodgelokten meer rondwandelen.
Hoogleraar medisch moleculaire genetica Peter Pearson, per 1 november met emeritaat, over het natuurlijke selectieproces dat hieraan ten grondslag ligt. "Van de genen die haarkleur bepalen weten we eigenlijk niet zoveel. Wat we wél weten, daar liepen onderzoekers twintig jaar geleden per toeval tegenaan toen ze iets heel anders onderzochten. Ze stuitten op een gen dat ze de melanocyte stimulating hormone receptor noemden. Melanine is de stof die verband houdt met haar- en huidskleur. De variant die ze vonden, is bepalend voor de combinatie rood haar, lichte huid. Voor rood haar hebben we daardoor een duidelijk gen kunnen vaststellen. Van andere haarkleuren weten we het niet zo precies, simpelweg omdat daar nauwelijks wetenschappers mee bezig zijn. Er zijn belangrijker dingen te onderzoeken. Het summiere wat we weten, is dat de combinatie van genen die nodig is voor zwart haar veel vaker voorkomt dan die voor blond of rood haar. Eenvoudig gezegd: de kans dat een ouderpaar samen precies de juiste combinatie genen kan leveren om hun nakomelingen rood haar te geven, is kleiner dan de kans dat ze dit kunnen voor blond haar en nog kleiner dan voor zwart haar. Daar komt nog eens bij dat donker haar, bruin en zwart, dominant is over de andere kleuren. Uiteindelijk zal dus niet alleen de roodharige, maar ook de blondine veel minder voorkomen en misschien uiteindelijk verdwijnen. Maar doordat er nog veel meer blonde mensen zijn gaat daar wel meer tijd overheen."

De mondialisering heeft dus tot gevolg dat de enige blondines die we in de toekomst nog zullen kennen geheid hun haar hebben geverfd?

Why is red hair and brown eyes so uncommon?

The answer to your question is 'genetic linkage', the phenomenon observed when two genetic markers (loci) are transmitted from a parent to the same child more often than 50% of the time. The rules of simple Mendelian genetics suggest that any two markers will assort independently of one another, so that each functional version (or allele) of each gene has a 50% chance of being transmitted to the next generation. When alleles are transmitted together more often than 50%, it usually means that they are on the same chromosome, and when they are transmitted together a much higher %age of the time than 50%, it usually means that they are very close to each other on that chromosome. This close proximity of linked genetic loci means that recombination (the creation of new combinations of alleles on a chromosome) between these loci will be rare. The closer a pair of genetic loci are the lower the chance of recombination.
Hair color and eye color are traits which depend on the presence or absence of particular alleles of genes that produce color pigments. There are a number of different genes that are responsible for eye and hair color, but they seem to be found primarily on chromosomes 15 and 19. Almost all of these genes have multiple alleles which produce different levels of color pigments. Most members of our species have brown hair and brown eyes because most people have pigment genes that produce brown pigment (eumelanin). However, some human populations (mostly European populations, although some groups in other parts of the world have blonde hair) have high frequencies of blue or green eyes, or blond or red hair. These colors are produced by pigment genes producing yellow-red pigment (phomelanin) or other pigments. People with brown hair or brown eyes might be producing these other pigments, but the are covered up by the darker melanin.
It seems likely that traits like blonde hair or green eyes arose independently in isolated populations, and since the genes for eye color and hair color tend to be linked, the traits that arose in these small populations tend to be transmitted together. The genes for red hair and green eyes seem to have arisen in the ancient Celtic populations of the British Isles, and blond hair and blue eyes likely arose in northern Europe. These traits are transmitted together because they are closely linked on their respective chromosomes, and because they are closely linked, that means that the chance that an allele for brown pigment (either hair or eyes) will recombine onto one of those chromosomes. So, if one of your 15th chromosomes has a gene for brown hair, it is most likely that the gene for eye color on that same chromosome will produce brown eye pigment as well, and if the other chromosome 15 has a gene for blue eye color, it is likely that the gene for hair color on that chromosome will produce blonde hair pigment.
Now, there is one additional issue confounding this whole matter. Everyone has two copies of each chromosome. This raises the question, what happens in the example I gave above, where you have one copy of a gene for brown eyes and one for blue, and one copy of a gene for brown hair and one for blonde? Well, if you remember above in the discussion of different types of melanin, darker eumelanin tends to overpower lighter phomelanin, so if you have a situation where both types are being produced, only the darker pigment will be visible. Another way to say this is that traits like red or blonde hair or like blue or green eyes are recessive traits, while traits like brown hair and brown eyes are dominant traits.
So to summarize, genes for hair and eye color are found on several chromosomes, and they tend to be very close to each other on their respective chromosomes. Because traits like red hair and green eyes arose in the same population, they are found on the same chromosome. In addition, traits like brown hair and brown eyes are dominant, while traits like red hair and green eyes are recessive. So, red hair and brown eyes are uncommon because there is a low chance that the gene for brown eyes will recombine onto a chromosome with the gene for red hair, and in order for someone to have red hair and brown eyes, they would have to have two copies of the gene for red hair and at least one copy of a gene for brown hair.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

ik vraag mezelf altijd af ik ik de uitzondering op de regel ben ik heb rood haar (ja echt rood van top tot teen) mijn pijn grens doet de meeste mensen schrikken zelf artsen in het ziekenhuis,elleboog uit de kom schouder uit de etc moet gezet worden geen last van.verbranden door de zon elk jaar 1x daarna is het het klaar ik heb het alleen koud als ik ziek ben loop in de winter nog rustig met een korte broek,slippers en hemd

3:01 AM  

Post a Comment

<< Home